fbpx

Dick de Jong – Vrachtwagenchauffeur

—-

Dirk de Jong, al vrachtwagenchauffeur sinds 1989

Al sinds 1989 is Dirk de Jong als vrachtwagenchauffeur bij Nedcargo in dienst, maar zelfs met zijn 25-jarig jubileum in het vooruitzicht is hij zijn werk nog lang niet zat. Het klinkt misschien als een cliché, maar het blijft toch de vrijheid die Dirk het meeste aanspreekt in zijn baan. Met een MAN trekker-oplegger reist hij het hele land door: Van Den Helder tot Maastricht en van Terneuzen tot Appelscha, bij wijze van spreken. “Nooit een vaste route, elke dag weer anders”, zegt de 52-jarige trucker.

Dirk werkt voor Nedcargo Logistics, het bedrijfsonderdeel van Nedcargo dat gespecialiseerd is in het binnenlands transport van voeding en drank. Vanaf de Nedcargo warehouses in Haaften belevert hij grote distributiecentra van supermarktketens en horecaondernemingen, maar ook kleinere firma’s, zoals hondenkennels bijvoorbeeld. Dirk: “Een van onze klanten, een grote levensmiddelenfabrikant, heeft diervoeding in het assortiment. Dus rij ik regelmatig naar kennels om hondenbrokken af te leveren.” Het is de variatie in het soort afleveradressen en -locaties die het werk voor Dirk aantrekkelijk maakt: “Zo sta je ergens midden in de stad, dan weer bij een afgelegen hondenkennel in een uithoek van de polder.” Een leuke bijkomstigheid is dat hij op die manier veel verschillende mensen ontmoet.

Voordat de indruk ontstaat dat Dirk zomaar van hot naar her rijdt, merkt hij op dat er wel een efficiënt afleverschema wordt aangehouden: Elke werkdag rijden de chauffeurs in een ander postcodegebied in Nederland. Op kantoor zorgt men voor de inplanning van dit schema. De avond tevoren wordt de planning aan de chauffeurs doorgegeven, zodat ze weten welke route ze de volgende dag gaan rijden. Voorheen gebeurde dit per telefoon, maar sinds kort gaat dit via de boordcomputer die in de vrachtwagens van Nedcargo is ingebouwd. Voor de ingebruikname kreeg Dirk een training om met de boordcomputer te leren werken. “Het is een Samsung-tablet dat aan het dashboard is bevestigd. Hierop draait een speciaal programma waarin het afleverschema, de routeplanning en navigatie gekoppeld zijn”, legt Dirk uit. Een en ander klinkt volgens hem ingewikkelder dan het in werkelijkheid is: “Natuurlijk, in het begin moest ik even wennen, maar nu vind ik het vrij simpel te bedienen.”

Behalve de boordcomputer zijn er allerlei andere moderne faciliteiten in de cabine van de Nedcargo trucks te vinden, zoals een koelkast, stereo en standverwarming. Dirk is hier erg over te spreken. Als enig nadeel van zijn werk zou hij misschien de lange dagen die je als chauffeur maakt, kunnen noemen en het feit dat je vaak vroeg op moet: “Vooral voor de aflevering van goederen bij supermarktketens moet je vroeg uit de veren.” Zelf vindt Dirk dit geen enkel probleem, maar het is misschien wel een advies voor mensen die overwegen als trucker aan de slag te gaan: “Als je een van-negen-tot-vijf-baan zoekt, moet je geen vrachtwagenchauffeur worden.”